Els rèptils i la salmonel·la


Cal tenir en compte que tots els rèptils poden ser portadors de salmonel·la. Aquesta bacteria és part de la seva flora digestiva normal i aquesta s’elimina a través dels excrements de forma intermitent.

Pot una persona contegiar-se de salmonel·la a través d’un rèptil?

En aquest cas la resposta és sí. Les persones es poden infectar a través del contacte directe amb el rèptil o amb el seu entorn (terrani, l’aigua de la tortuguera, etc).

Els símptomes de la salmonel·la són, generalment, símptomes gastrointestinals que poden ser lleus o greus, depenent de l’edat i l’estat de les defenses de la persona.

Els nens, sobretot els menors de 5 anys, la gent gran o les persones amb un sistema inmunològic amb disfunció són els grups més sensibles a les infeccions per salmonel·la. En alguns casos, fins i tot, pot provocar la mort.

Les tortugues aquàtiques petites, menors als 10 cm, són reconegudes actualment com a la principal font de transmissió de salmonel·la en els nens, ja que el seu aspecte inofensiu i la seva dimensió propicia les conductes de risc com agafar-les, besar-les, etc.

Com prevenir el contagi?

  • Rentar-se bé les mans amb aigua i sabó un cop s’ha tocat el rèptil o el seu entorn.
  • No netejar el terrari, la tortuguera o els seus accessoris a la pica de la cuina.
  • No deixar el rèptil sol per casa, sobretot en els llocs on es preparen o consumeixen aliments.
  • Evitar el contacte de rèptils i el seu entorn amb menors de 5 anys, gent gran o persones inmuno-deficients.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte